Cirkuläret #14

❄️ Julhälsning från ordförande
Nu är det snart en månad kvar till julafton, hoppas ni börjar få lite julkänsla nu när snön börjar lägga sig. Tack till alla som var med och bidrog till höststädningen! Skulle nog klassa vår innegård som en av de bästa i stan. I tidigare nyhetsbrev meddelade vi att styrelsen varit proaktiva i att bemöta den ekonomiska oro som råder i samhället och som även drabbar oss. Från den 1/1 2023 höjs därmed avgiften med några hundralappar (15%) per lägenhet. Detta är ett strategiskt beslut för att ta höjd och kunna bemöta de ökade kostnader som skett på alla fronter. Hellre agera nu än att vara efterklok. 2022 börjar också lida mot sitt slut och jag vill passa på att önska alla en god jul och ett gott nytt år! Jakob Svensson, ordförande
🎄 Julgransresning första advent
Den 27 november kl 14 är det dags för den årliga julgransresningen! Varmt välkomna till en mysig tradition i Brf Ljuset. Vi hjälps åt att resa granen på gården och värmer oss med glögg och fika. Det kommer att finnas julklappar till barnen.
🚒  Brandvarnardagen 1 december
Under vinterhalvåret ökar inomhusbränderna i svenska hushåll och för att skydda Brf Ljuset mot brand uppmanar vi er att testa era brandvarnare. Enligt våra stadgar är det lägenhetsnyttjarens ansvar att se till att brandvarnaren fungerar. Testa din brandvarnare genom att trycka på testknappen. Hör du en larmsignal så fungerar både batteri och funktion. Uppstår ingen larmsignal så byt ut antingen batteri eller hela brandvarnaren.  Se även till att ha extra batteri hemma och städa av din brandvarnare med jämna mellanrum. Mer allmännyttig information om brandsäkerhet och brandvarnardagen finns att läsa på Brandskyddsföreningens hemsida www.brandskyddsforeningen.se
🚪 Information om när koden inte funkar i portarna
Oftast beror detta på att man slagit in felaktig kod flera gånger efter varandra. Efter en stund fungerar det igen så ha lite tålamod och gå in i en annan port om du inte ids vänta.
🚲 Cyklar
Cykelparkeringarna är till för cyklande medlemmar. På höststädningen gjordes en cykelrensning av cyklar utan tillstånd. Det går att få tillbaka din cykel, mot beskrivning, om den är bortrensad, maila i så fall till styrelsen. 2023 kommer nya tillstånd att utfärdas, mer information kommer. 
Styrelsen önskar er en god jul!

Cirkuläret #13 2022

🍁 Hösthälsning från ordförande
Orolig omvärld och vad händer i Ljuset?
Ingen har väl missat nyhetsrapporteringen om ökad inflation, höjda räntor och en allmänt tuffare ekonomisk tillvaro. Brf Ljuset har under lång tid haft en god ekonomi (så även nu), men i och med den osäkerhet vi står inför med ökade elpriser och generellt sett ökade kostnader på alla fronter, påverkas även vår budget. Styrelsen behöver ta ansvar för att bibehålla en fortsatt god ekonomi i föreningen och minimera risken att vi drabbas av ekonomiska bakslag. Jag vill med detta nyhetsbrev flagga för att månadsavgiften sannolikt kommer höjas från och med årsskiftet. Vi för just nu en dialog med vår ekonomiska förvaltning och tittar på olika scenarion och lösningar. Som medlem kan du bl.a. hjälpa till att minska på kostnaderna genom att vara sparsam med din elförbrukning och minska värmesvinnet. Se vår hemsida för tips: Värme i Brf Ljuset 
En glad nyhet är att vi har fått en ny hyresgäst, restaurang Checa. De serverar peruansk mat med hög kvalitet och har fått goda recensioner. 
Jag och styrelsen önskar er alla en härlig höst!
Jakob Svensson, ordförande
🍂  Höststädning 22 oktober
Lördagen den 22 oktober kl 10.00 är det dags för årets Höststädning. Vi är många som bor här i Brf Ljuset och vi behöver hjälpas åt för att hålla ordning i våra gemensamma utrymmen. Agendan för årets Höststädning är;
-Rengöra och ställa in de målade utemöblerna samt cafeborden för vinterförvaring.
-Plocka skräp på gården.Städa i cykelförrådet.
-Städning av vindsutrymmen. 
Höststädningen är också ett bra tillfälle att lära känna dina grannar och träffa styrelsen. Det kommer att bjudas på kaffe/te och smörgåsar. Varmt välkomna!
🏠  OVK
Det har återigen blivit dags för en obligatorisk ventilationskontroll vilket genomförs regelbundet. Arbetet, som kommer genomföras av DQ-vent, startar den 7 november och beräknas vara klart 24 november. Information om när det är dags för din lägenhet kommer i brevlådan och vi kommer även skicka ut en påminnelse via mail. 
🔧  Hissrenovering
Det pågår en modernisering av hissarna och arbetet vid Bondegatan och Borgmästargatan startar vecka 47. Dessvärre har några hissar haft lite ”barnsjukdomar” och stått still även efter den tekniska uppfräschningen, vilket vi påtalat till S:t Eriks Hiss. Felanmälningar om hissen sker via Spetsudden.
🚲 Cyklar på gården
Vi vill  påminna om att cyklar endast får parkeras på avsedda platser och ej får hindra framkomligheten på gården. Se Cykelparkering.
Styrelsen önskar er en härlig höst och hoppas vi ses på höststädningen!

Cirkuläret #12 2022

Hej alla medlemmar i Brf Ljuset!Cirkuläret är ett nyhetsbrev för medlemmar, andrahands- och lokalhyresgäster i Brf Ljuset. För de färskaste nyheterna håll koll på vår hemsida & vill du kommunicera med de andra boende i föreningen kan du de på vår facebooksida.  
☀️Sommarhälsning från ordförandeÄntligen är sommaren här med sol och bad i antågande.Tack till alla som kunde komma till årets stämma. Stämman summerar det gångna året, blickar framåt och är ett ypperligt tillfälle att träffa sina grannar. Det är ibland viktigt att påminnas om att vi tillsammans skapar förutsättningarna för en lyckad bostadsrättsförening. Ett glädjande besked är att styrelsen fick tillskott av fyra nya personer som efterträder avgående ledamöter och suppleanter. Några av er har säkert redan hört att restaurang NOOK lämnar oss då de kommer expandera sin verksamhet och behöver större lokaler. Det är såklart tråkigt då vi varit nöjda med deras verksamhet, men vi har redan varit i dialog med andra restaurangägare med ambition att bibehålla liknande höga kvalitet. Just nu håller vi på att se över avtal med en speciell aktör som vi hoppas ska kunna leverera ett nytt spännande koncept till vårt kvarter redan i oktober. Jag och styrelsen vill önska alla medlemmar en härlig sommar! Jakob Svensson, ordförande
📠ExpeditionenExpeditionen kommer att hållas stängd under sommaren mellan den 22 juni och den 15 augusti. Om du under den tiden vill kontakta oss i styrelsen går det bra att maila oss på styrelsen@ljuset.se eller lägga en lapp i brevlådan.  
🏠TrivselreglerInför sommaren vill vi gärna påminna om Ljusets trivselregler. Se hemsidan www.ljuset.se/garden eller anslagstavlor mot innergården i respektive port. Alla boende i Brf Ljuset har lika stort ansvar för att vi alla ska trivas i huset och på gården. 
🌱💦GårdenGörans Mark och Trädgård tar hand om det mesta som rör vår fina gård. Odlingsgruppen ser till att det växer i Odlingslådorna och vattnar dessa. Som boende i föreningen får du gärna hjälpa till att vattna blomrabatter utefter husväggarna. Vattenslang och vattenkannor finns på båda sidor av gården. Ser du en torr rabatt, ge den gärna lite vatten.  Du kan odla i kruka utefter husväggarna men ta hand om det du ställer ut. Om du har plantor du vill skänka till gården placera dessa vid odlingslådorna så vet vi att de plantorna tillhör oss alla. Du kan alltid kontakta odlingsgruppen på odling@ljuset.seDu är välkommen att skörda från odlingslådorna och ta gärna en titt på kopparhuset så får du tips om vad som är klart för skörd.  
⚠️AirbnbEn vänlig påminnelse, utdrag från Ljusets hemsida:”Det är inte tillåtet att genom andrahandsuthyrning upplåta sin bostadsrätt utan tillstånd. All andrahandsuthyrning ska godkännas av styrelsen. Det ska finnas ”skäl” enligt bostadsrättslagen och hyresgästen skall vara namngiven.Detta omöjliggör i princip semesteruthyrning via Airbnb och liknande sajter.Styrelsen övervakar dessa sajter kontinuerligt och tar in tips från andra medlemmar. Varje fall beivras. Otillåten andrahandsuthyrning av lägenhet kan leda till att bostadsrätten förverkas” 
🖼 Loppis augusti Lördag 27/8 är det dags för vår årliga loppis på gården kl 13-16. Vill du sälja? Anmäl intresse till loppis@ljuset.se. Föreningen bjuder på bord och fika. 
Styrelsen önskar er en finfin sommar!

Från valberedningen i brf Ljuset

Ljuset söker engagerade medlemmar till styrelsen. Inför årets föreningsstämma söker valberedningen engagerade boende som är intresserade av att vara med och förvalta vår förening och fastighet.

Styrelsens uppgift är att förvalta föreningen och fastigheten så att den överlever i ”evig tid”. Ledamotens viktigaste bidrag är sin ansvarskänsla, långsiktighet, och sitt sunda förnuft samt vilja att ta itu med olika löpande ansvarsuppgifter och för tillfället pågående projekt.

Arbetsinsatser arvoderas enligt stämmans beslut. Styrelsen sammanträder cirka en gång per månad och för detta utgår ett fast arvode. Dessutom utgår timarvode för den tid man lägger ned på exempelvis löpande ansvarsuppgifter, pågående projekt och bemanning under expeditionstid.

Styrelsen består av lekmän som arbetar med hjälp av SBC för ekonomisk förvaltning och Spetsudden för fastighetsförvaltning. Vid behov anlitar vi även annan specifik kompetens.

För verksamhetsåret 2022/2023 behöver styrelsen utse en ny kassör. Därför söker vi särskilt efter kandidater med som är intresserade av ekonomi. Specifika kunskaper om brf-ekonomiska finns stöd och utbildningar för.

Valberedningen blir också extra glad om några av de yngre medlemmarna i föreningen anmäler intresse. Har du frågor om styrelsearbete och vad det innebär att kandidera? Tveka inte att kontakta Valberedningen! Vi nås på valberedningen@ljuset.se

Vänliga hälsningar, Ann Kylén och Anna Sjöblom
Valberedningen Brf Ljuset

BRF Ljuset Nyhetsbrev – Cirkuläret #10

🌾🌤️Vårstädning
Vårstädning lördagen den 30/4 kl 10-12. Var med och hjälp till när gården ska göras fin inför vår och sommar!  Mer info kommer att sättas upp i trapphusen när det närmar sig. 
📠 Kontorshotellet 
Styrelsen har nu formellt beslutat att omvandla några tomma lokaler till kontorshotell. Arbetet med detta har pågått en tid och även blivit fördröjt pga arbetsbelastning och pandemin. Under våren kommer vi utforma en modell för finansiering och hoppas kunna färdigställa arbetet innan sommaren. För er som inte känner till detta är kontorshotellet tänkt att vara en arbetsplats att hyra för oss medlemmar. Vilket kan passa bra för de som jobbar hemifrån men samtidigt vill komma ifrån sin lägenhet. Vi återkommer med mer information så snart uthyrning är möjlig.  
🔧 Byte Cemi till Spetsudden 
Som vi meddelat i tidigare nyhetsbrev har nu Spetsudden tagit över den tekniska förvaltningen av vår förening. Styrelsen har haft veckovisa avstämningar och följt upp alla pågående ärenden från Cemi. Överlämningen har gått smidigt och vi hoppas att ni som haft behov av att komma i kontakt med Spetsudden upplevt en effektiv ärendehantering. 
🧑🏻‍💻 BRF Ljusets hemsida
För att hjälpa boende med de vanligaste frågorna kring sitt boende eller vår förening har vi en superbra hemsida (www.ljuset.se) där vi försökt samla svaren. Vi uppmanar er att om ni har någon fråga eller fundering att kolla in hemsidan först och finner ni inte svaret så är de bara att maila styrelsen. De vanligaste frågorna vi får i styrelsen som hemsidan kan hjälpa med är dessa:
1. Hur söker jag  cykeltillstånd? 
2. Jag har tappat bort min blipp, hur fixar jag ny? 
3. Nått har gått sönder på huset, hur felanmäler jag det? 
⚠️Vind och trapphus 
Det är strängt förbjudet att placera föremål utanför förråd eller i trapphus! I dagsläget finns det föremål i vägen på vinden, norra sidan av fastigheten samt i gångarna vid säkerhetsförråden i uppgång 6-7. Detta utgör en säkerhetsrisk för såväl boende som för våra entreprenörer. Vind och trapphus måste hållas fria från föremål för allas säkerhet.  
🌱 Komposterna  
Vi har nu placerat ett hönsnät över trädgårdskomposterna. Anledningen är att det hamnar oönskat material i komposterna. Industriellt odlade krukväxter dvs de som säljs i affärer ska kastas i brännbart. Dessa växter behandlas med tillväxthämmande medel för att växterna ska få önskad form. Ämnen som sedan ligger kvar länge i jorden och bryts ner långsamt.Vi vill gärna få fram fin jord i trädgårdskomposterna som ger stora och friska växter. Så hjälp oss att inte sprida dessa tillväxthämmande medel i naturen,  de hör inte hemma där.

🚲

Cykelrensning har pågått den senaste månaden och vi ser fram emot ett rensat cykelutrymme. Cyklarna som förblev märkta efter cykelrensningen kommer att förvaras i 6 månader för att därefter kasseras. Det går att under förvaringstiden kontakta styrelsen för att, mot beskrivning, få tillbaka en bortrensad cykel. Detta görs enklast genom att mejla cykel@ljuset.se.

🕯Brandrisk

Den 1 december är det brandvarnardagen!  

Under vinterhalvåret ökar inomhusbränderna i svenska hushåll och för att skydda Brf Ljuset mot brand uppmanar vi er till att testa era brandvarnare. Enligt våra stadgar är det lägenhetsnyttjarens ansvar att se till att brandvarnaren fungerar. Testa din brandvarnare genom att trycka på testknappen. Hör du en larmsignal så fungerar både batteri och funktion. Uppstår ingen larmsignal så byt ut antingen batteri eller hela brandvarnaren.  Se även till att ha extra batteri hemma och städa av din brandvarnare med jämna mellanrum. Mer allmännyttig information om brandsäkerhet och brandvarnardagen finns att läsa på Brandskyddsföreninengs hemsida www.brandskyddsforeningen.se

Hej alla medlemmar i Brf Ljuset!

Snart är det jul och 2021 börjar närma sig sitt slut. Enligt prognosen ser första advent ut att bjuda på ett vitt snötäcke till vår kära innergård, vad kan passa bättre när vi dessutom traditionsenligt reser julgranen.  Under november har vi haft en avstämning med vår nya tekniska förvaltare Spetsudden som tar över arbetet från Cemi vid årsskiftet. Styrelsen är mycket glada över detta nya samarbete och vi har stor tilltro till Spetsuddens kompetens. Innan årsskiftet lämnar vi dessutom in vår budget för 2022 där vi redogör för kommande projekt och stämmer av detta med vår ekonomiska förvaltare SBC. Några av er kanske läste Dagens Nyheter den 13 november om hur bostadsrättsföreningar kan öka sitt skydd mot diverse svindlare. Det är med stolthet vi kan säga att brf Ljuset uppfyllde samtliga kriterier för en förening med högt skydd (men det visste ni säkert redan). Julen är en av mina bästa högtider. Lampor och dekorationer i kontrast till mörkrets stillhet skapar en fin inramning. Jag och styrelsen vill önska alla medlemmar i brf Ljuset en riktigt god jul! 

Hälsningar,

Jakob Svensson, Ordf. Brf Ljuset