Cirkuläret #18 2023

📝Hälsning från ordförande
Sommaren ser ut att avslutas med ett riktigt högtryck och många verkar ha kunnat njuta av vår fina innergård under den varma helgen. Apropå värme så har styrelsen startat ett omfattande projekt för att få bukt med kalla lägenheter under vintern. Detta inkluderar prioriterade satsningar för att effektivisera vår energi samt budgetöversyn. Mer info om detta kommer i brevlådan inom kort. Hoppas ni alla haft en bra sommar trots de långa regnperioderna, själv ser jag fram emot en innehållsrik höst för brf Ljuset 🙂 
📁 Kontorshotellet har öppnat!
Kontorshotellet ger våra medlemmar och boende möjlighet att boka en kontorsarbetsplats till ett självkostnadspris. Läs mer på hemsidan: kontorshotell
🍂Höststädning av gården 14 oktober
Välkomna till årets höststädning lördagen den 14 oktober kl 10.00-12.00. Höststädningen är ett bra tillfälle att lära känna dina grannar. Det kommer att bjudas på kaffe/te och smörgåsar. Vi är många som bor i Brf Ljuset och vi behöver hjälpas åt för att hålla ordning i våra gemensamma utrymmen. Under årets höststädning fokuserar vi på att:
Rengöra och ställa in de målade utemöblerna samt cafeborden för vinterförvaring.
Plocka skräp på gården.
Rensa cyklar som inte har 2023 års märkning
Varmt välkomna!
🛏️ Gästlägenheter
Våra fina gästlägenheter används flitigt och det är fantastiskt att de finns. Dessvärre har det under en längre tid försvunnit diverse städmaterial. På förekommen anledning ska städmaterial i gästlägenheterna numera tillhandahållas av den medlem som gör gästlägenhetsbokningen. Det vill säga, om dina vänner hyr lägenheten så ser du som bokande medlem till att det städas och att gästerna har tillgång till exempelvis skurmedel, diskmedel och annat som behövs. Kom ihåg att tömma lägenheten på skräp och annat, inklusive  kylvaror.
🏘️ Facebook-sidan Brf Ljuset på Södermalm
Facebook-sidan är till för medlemmar i föreningen som vill kommunicera med varandra om stort och smått. Den fungerar inte för felanmälan eller direkt kommunikation med styrelsen. För felanmälan, se nedan och för kommunikation med styrelsen mailar du till styrelsen@ljuset.se. Du kan också besöka expeditionen på tisdagar kl 19.00-19.30.
🛠️Felanmälan
Kom ihåg att felanmälan görs direkt till Spetsudden, inte via Facebook eller styrelsemailen. På så sätt får du bäst och snabbast hjälp vid problem med din lägenhet och andra fel du upptäcker i fastigheten. Läs mer på hemsidan, under ”Felanmälan och ärenden
Önskar er en fin början på hösten!
Vänligen, Styrelsen

Cirkuläret #17 2023

☀️ Sommarhälsning från ordförande
Tack till alla som kunde vara med på årets föreningsstämma! Det blev en bra uppslutning med trevlig stämning. Stämman har för mig blivit en symbol för att det snart är sommar och semester. Styrelsen har sitt sista möte inför sommaruppehållet den 14 juni och det är extra kul att vi nu fått tillskott med ytterligare tre personer för att fördela arbetet i vår stora förening. Jag och styrelsen vill passa på att önska alla medlemmar en härlig sommar! /Jakob Svensson
🌻 Gården under sommaren
Vår fina innergård är en fantastisk oas på Södermalm, speciellt under sommaren. Här får du sola, fika, bjuda på middag, grilla och liknande. Här finns också en sandlåda för barn att leka i.Kom ihåg att det är lyhört och att allt som sägs på gården, även i samtalston, hörs in i de lägenheter som har fönster mot gården. Efter kl 22 ska det vara tyst på gården, så runda av i god tid. Om du är värd för en middag på gården är du ansvarig för att dina gäster inte skräpar ner, är högljudda eller på något annat sätt  skapar vantrivsel för dina grannar. Vi hoppas på en fin sommar och att många nyttjar vår gemensamma tomt och trädgård!
🌺 Vattning på gården
Det spås bli en varm och torr sommar. Odlingsgruppen tar hand om och vattnar odlingslådorna. Däremot kan blomrabatterna utefter husväggarna behöva lite extra vatten. Vattenslangar finns på gårdens båda kortsidor, dessa är alla boende fria att använda liksom gårdens vattenkannor. När vattentunnan är installerad kommer även det eventuella regnvattnet att kunna användas till blomrabatterna.Stockholms vatten och avfall uppmanar oss alla att använda vattnet hållbart och endast vattna på kvällar eller tidig morgon.
⚠️ Korttidsuthyrning via sajt
En vänlig påminnelse: ”Det är inte tillåtet att genom andrahandsuthyrning upplåta sin bostadsrätt utan tillstånd. All andrahandsuthyrning ska godkännas av styrelsen. Det ska finnas ”skäl” enligt bostadsrättslagen och hyresgästen skall vara namngiven. Detta omöjliggör i princip semesteruthyrning via Airbnb och liknande sajter. Styrelsen övervakar dessa sajter kontinuerligt och tar in tips från andra medlemmar. Varje fall beivras. Otillåten andrahandsuthyrning av lägenhet kan leda till att bostadsrätten förverkas”
🖼️ Loppis i augusti
Lördag 2/9 är det dags för vår årliga loppis på gården kl 13-16. Vill du sälja? Anmäl intresse till loppis@ljuset.se. Föreningen bjuder på kostnad för bord och fika.
🔓Sommarstängt på expeditionen
Expeditionen kommer att hållas stängd under sommaren från och med 27  juni till och med 8 augusti. Om du under den tiden vill kontakta oss i styrelsen går det bra att maila oss på styrelsen@ljuset.se eller lägga en lapp i brevlådan, Åsögatan 174.
Ha en fin sommar!
Önskar Styrelsen

Cirkuläret #16

Föreningsstämma 19 april kl 19.00
Föreningsstämman äger rum onsdagen den 19 april kl 19:00. Vi kommer hålla till i Sofia församling, stora salen. Kallelse har gått ut separat. Om du vill ha mat och dryck på stämman anmäler du detta senast den 12 april till stamman@ljuset.se
Vårstädning
Vårstädning lördag 29/4 kl 10-12. Var med och hjälp till när gården ska göras fin inför vår och sommar! Vi tar bland annat fram utemöblerna och föreningen bjuder på fika.
OVK
En påminnelse har gått ut till medlemmar som fått anmärkningar på brister som behöver åtgärdas efter senaste OVK. Dessa lägenheter kommer kontrolleras vid ombesiktning.
Hållbarhet – hjälp föreningen att spara
BRF Ljuset arbetar aktivt med en mängd olika hållbarhetsfrågor. Inom alla områden; miljömässiga, ekonomiska och social hållbarhet. Som medlem i BRF Ljuset kan du dra ditt strå till stacken.Läs mer om vattenbesparande åtgärderLäs mer om energibesparande åtgärder
Hissarna
Hissarna har fått en modernisering och det sista arbetet slutförs i april. Styrelsen har haft en genomgång med leverantören och vissa detaljer kommer att justeras. Vissa av er har säkert noterat att hissarna emellanåt stått still efter moderniseringen. Nya standarder har medfört att hissen stannar automatiskt om grinden öppnas innan den nått avsatt våningsplan. För att starta hissen igen behöver en tekniker tillkallas. Detta är en säkerhetsanordning som vi inte kan komma runt, så en uppmaning är att vara noga med att invänta att hissen stannat innan ni öppnar grinden. Sprid gärna informationen så slipper vi onödiga jourkostnader för föreningen. 
En förening är aldrig bättre än dess medlemmar
Vi vill alla ha trivsamma gemensamhetsutrymmen i vår fina förening. Det händer att styrelsen mottar klagomål som handlar om andra medlemmars oförmåga att hålla ordning tex. att det är stökigt i tvättstugan eller i soprummet. Tänk på att det är dina grannar som får städa efter dig om du inte gör det. Alla behöver ta eget ansvar, så kom ihåg att lämna tvättstugan och soprummet rent och snyggt. Eller överraska din granne och lämna lokalerna ännu finare än när du kom? Tillsammans hjälps vi åt!
 Cyklar
En påminnelse om att nya cykeltillstånd finns att hämta på expeditionen tisdagar 19.00-19.30. Cykelparkeringarna är till för cyklande medlemmar. För att nyttja cykelparkeringarna behöver du ett tillstånd.  Tillstånd märkta 2019 är giltiga tom 30/4 2023. Från och med maj gäller endast tillstånd märkta 2023. För besökande och cyklar utan tillstånd finns cykelparkering utanför gården på Klippgatan och Bondegatan. 
 Hoppas vi ses på stämman och att våren snart är här! ☀️

Cirkuläret # 15

✅ Information från valberedningen
Valberedningen är nu fulltalig och består av Jannike Camitz, Hedda Nilsson Orviste och Claes-Åke Carlsson. Valberedningen kommer att börja se sig om efter nya kandidater till styrelsen inom kort. Om du är intresserad av att engagera dig i styrelsen, hör av dig redan nu till valberedningen@ljuset.se
 🛠️OVK
Tack för ert samarbete under OVK i vår förening! Nästan alla lägenheter kunde kontrolleras. De lägenheter som fått anmärkningar på OVK kommer att få en avisering  i brevlådan i början av februari.
🎰Tvättstuga
Tvättstugan målas om och elen har fått ett lyft. Det kan innebära extra stök, vi ser över städningen i samband med detta.
🏠 Felanmälningar 
Observera att en felanmälan till Spetsudden om ärenden som rör lägenheten,  inte fastigheten, faktureras medlemmen, detta gäller också jourärenden. Innan du gör en felanmälan, tänk igenom vad som är föreningens ansvar och vad som ligger på ditt eget. Till exempel är belysning i fastigheten föreningens ansvar men elfel i lägenheten är medlems ansvar. Se hemsidan för mer information.
🚲 Cyklar
Nu finns tillstånd för 2023 att hämta på expeditionen tisdagar 19.00-19.30. Hämta ditt nya tillstånd i god tid! Cykelparkeringarna är till för cyklande medlemmar. För att nyttja cykelparkeringarna behöver du ett tillstånd. För närvarande gäller tillstånd märkta 2019 och 2023. Tillstånd märkta 2019 är giltiga tom 30/4 2023. Från och med maj gäller endast tillstånd märkta 2023. För besökande och cyklar utan tillstånd finns cykelparkering utanför gården på Klippgatan och Bondegatan. 
 Har du tappat en klocka eller ett par solglasögon? Återfås på expeditionstid (tisdagar 19-19.30) mot beskrivning. Styrelsen önskar er en fin start på det nya året!

Cirkuläret #14

❄️ Julhälsning från ordförande
Nu är det snart en månad kvar till julafton, hoppas ni börjar få lite julkänsla nu när snön börjar lägga sig. Tack till alla som var med och bidrog till höststädningen! Skulle nog klassa vår innegård som en av de bästa i stan. I tidigare nyhetsbrev meddelade vi att styrelsen varit proaktiva i att bemöta den ekonomiska oro som råder i samhället och som även drabbar oss. Från den 1/1 2023 höjs därmed avgiften med några hundralappar (15%) per lägenhet. Detta är ett strategiskt beslut för att ta höjd och kunna bemöta de ökade kostnader som skett på alla fronter. Hellre agera nu än att vara efterklok. 2022 börjar också lida mot sitt slut och jag vill passa på att önska alla en god jul och ett gott nytt år! Jakob Svensson, ordförande
🎄 Julgransresning första advent
Den 27 november kl 14 är det dags för den årliga julgransresningen! Varmt välkomna till en mysig tradition i Brf Ljuset. Vi hjälps åt att resa granen på gården och värmer oss med glögg och fika. Det kommer att finnas julklappar till barnen.
🚒  Brandvarnardagen 1 december
Under vinterhalvåret ökar inomhusbränderna i svenska hushåll och för att skydda Brf Ljuset mot brand uppmanar vi er att testa era brandvarnare. Enligt våra stadgar är det lägenhetsnyttjarens ansvar att se till att brandvarnaren fungerar. Testa din brandvarnare genom att trycka på testknappen. Hör du en larmsignal så fungerar både batteri och funktion. Uppstår ingen larmsignal så byt ut antingen batteri eller hela brandvarnaren.  Se även till att ha extra batteri hemma och städa av din brandvarnare med jämna mellanrum. Mer allmännyttig information om brandsäkerhet och brandvarnardagen finns att läsa på Brandskyddsföreningens hemsida www.brandskyddsforeningen.se
🚪 Information om när koden inte funkar i portarna
Oftast beror detta på att man slagit in felaktig kod flera gånger efter varandra. Efter en stund fungerar det igen så ha lite tålamod och gå in i en annan port om du inte ids vänta.
🚲 Cyklar
Cykelparkeringarna är till för cyklande medlemmar. På höststädningen gjordes en cykelrensning av cyklar utan tillstånd. Det går att få tillbaka din cykel, mot beskrivning, om den är bortrensad, maila i så fall till styrelsen. 2023 kommer nya tillstånd att utfärdas, mer information kommer. 
Styrelsen önskar er en god jul!

Cirkuläret #13 2022

🍁 Hösthälsning från ordförande
Orolig omvärld och vad händer i Ljuset?
Ingen har väl missat nyhetsrapporteringen om ökad inflation, höjda räntor och en allmänt tuffare ekonomisk tillvaro. Brf Ljuset har under lång tid haft en god ekonomi (så även nu), men i och med den osäkerhet vi står inför med ökade elpriser och generellt sett ökade kostnader på alla fronter, påverkas även vår budget. Styrelsen behöver ta ansvar för att bibehålla en fortsatt god ekonomi i föreningen och minimera risken att vi drabbas av ekonomiska bakslag. Jag vill med detta nyhetsbrev flagga för att månadsavgiften sannolikt kommer höjas från och med årsskiftet. Vi för just nu en dialog med vår ekonomiska förvaltning och tittar på olika scenarion och lösningar. Som medlem kan du bl.a. hjälpa till att minska på kostnaderna genom att vara sparsam med din elförbrukning och minska värmesvinnet. Se vår hemsida för tips: Värme i Brf Ljuset 
En glad nyhet är att vi har fått en ny hyresgäst, restaurang Checa. De serverar peruansk mat med hög kvalitet och har fått goda recensioner. 
Jag och styrelsen önskar er alla en härlig höst!
Jakob Svensson, ordförande
🍂  Höststädning 22 oktober
Lördagen den 22 oktober kl 10.00 är det dags för årets Höststädning. Vi är många som bor här i Brf Ljuset och vi behöver hjälpas åt för att hålla ordning i våra gemensamma utrymmen. Agendan för årets Höststädning är;
-Rengöra och ställa in de målade utemöblerna samt cafeborden för vinterförvaring.
-Plocka skräp på gården.Städa i cykelförrådet.
-Städning av vindsutrymmen. 
Höststädningen är också ett bra tillfälle att lära känna dina grannar och träffa styrelsen. Det kommer att bjudas på kaffe/te och smörgåsar. Varmt välkomna!
🏠  OVK
Det har återigen blivit dags för en obligatorisk ventilationskontroll vilket genomförs regelbundet. Arbetet, som kommer genomföras av DQ-vent, startar den 7 november och beräknas vara klart 24 november. Information om när det är dags för din lägenhet kommer i brevlådan och vi kommer även skicka ut en påminnelse via mail. 
🔧  Hissrenovering
Det pågår en modernisering av hissarna och arbetet vid Bondegatan och Borgmästargatan startar vecka 47. Dessvärre har några hissar haft lite ”barnsjukdomar” och stått still även efter den tekniska uppfräschningen, vilket vi påtalat till S:t Eriks Hiss. Felanmälningar om hissen sker via Spetsudden.
🚲 Cyklar på gården
Vi vill  påminna om att cyklar endast får parkeras på avsedda platser och ej får hindra framkomligheten på gården. Se Cykelparkering.
Styrelsen önskar er en härlig höst och hoppas vi ses på höststädningen!

Cirkuläret #12 2022

Hej alla medlemmar i Brf Ljuset!Cirkuläret är ett nyhetsbrev för medlemmar, andrahands- och lokalhyresgäster i Brf Ljuset. För de färskaste nyheterna håll koll på vår hemsida & vill du kommunicera med de andra boende i föreningen kan du de på vår facebooksida.  
☀️Sommarhälsning från ordförandeÄntligen är sommaren här med sol och bad i antågande.Tack till alla som kunde komma till årets stämma. Stämman summerar det gångna året, blickar framåt och är ett ypperligt tillfälle att träffa sina grannar. Det är ibland viktigt att påminnas om att vi tillsammans skapar förutsättningarna för en lyckad bostadsrättsförening. Ett glädjande besked är att styrelsen fick tillskott av fyra nya personer som efterträder avgående ledamöter och suppleanter. Några av er har säkert redan hört att restaurang NOOK lämnar oss då de kommer expandera sin verksamhet och behöver större lokaler. Det är såklart tråkigt då vi varit nöjda med deras verksamhet, men vi har redan varit i dialog med andra restaurangägare med ambition att bibehålla liknande höga kvalitet. Just nu håller vi på att se över avtal med en speciell aktör som vi hoppas ska kunna leverera ett nytt spännande koncept till vårt kvarter redan i oktober. Jag och styrelsen vill önska alla medlemmar en härlig sommar! Jakob Svensson, ordförande
📠ExpeditionenExpeditionen kommer att hållas stängd under sommaren mellan den 22 juni och den 15 augusti. Om du under den tiden vill kontakta oss i styrelsen går det bra att maila oss på styrelsen@ljuset.se eller lägga en lapp i brevlådan.  
🏠TrivselreglerInför sommaren vill vi gärna påminna om Ljusets trivselregler. Se hemsidan www.ljuset.se/garden eller anslagstavlor mot innergården i respektive port. Alla boende i Brf Ljuset har lika stort ansvar för att vi alla ska trivas i huset och på gården. 
🌱💦GårdenGörans Mark och Trädgård tar hand om det mesta som rör vår fina gård. Odlingsgruppen ser till att det växer i Odlingslådorna och vattnar dessa. Som boende i föreningen får du gärna hjälpa till att vattna blomrabatter utefter husväggarna. Vattenslang och vattenkannor finns på båda sidor av gården. Ser du en torr rabatt, ge den gärna lite vatten.  Du kan odla i kruka utefter husväggarna men ta hand om det du ställer ut. Om du har plantor du vill skänka till gården placera dessa vid odlingslådorna så vet vi att de plantorna tillhör oss alla. Du kan alltid kontakta odlingsgruppen på odling@ljuset.seDu är välkommen att skörda från odlingslådorna och ta gärna en titt på kopparhuset så får du tips om vad som är klart för skörd.  
⚠️AirbnbEn vänlig påminnelse, utdrag från Ljusets hemsida:”Det är inte tillåtet att genom andrahandsuthyrning upplåta sin bostadsrätt utan tillstånd. All andrahandsuthyrning ska godkännas av styrelsen. Det ska finnas ”skäl” enligt bostadsrättslagen och hyresgästen skall vara namngiven.Detta omöjliggör i princip semesteruthyrning via Airbnb och liknande sajter.Styrelsen övervakar dessa sajter kontinuerligt och tar in tips från andra medlemmar. Varje fall beivras. Otillåten andrahandsuthyrning av lägenhet kan leda till att bostadsrätten förverkas” 
🖼 Loppis augusti Lördag 27/8 är det dags för vår årliga loppis på gården kl 13-16. Vill du sälja? Anmäl intresse till loppis@ljuset.se. Föreningen bjuder på bord och fika. 
Styrelsen önskar er en finfin sommar!