Tvättstugan

Var finns tvättstugan?

Ljuset har en tvättstuga som finns i källaren i uppgång 5. Den är brukbar kl 7-22 (övrig tid är strömmen avstängd). Där finns tre bokningsbara tvättstugor med två tvättmaskiner och en torktumlare i varje.

Dessutom finns en fjärde tvättstuga som ej är bokningsbar utan används när den är ledig. Man får använda den även om man har en bokad tvättstuga samtidigt.

Det är absolut förbjudet att färga textiler i maskinerna. Inga andra kemikalier än tvätt- och mjukmedel är tillåtna.

Hur ska jag tvätta miljövänligt?

Det finns gott om råd på internet om hur du tvättar miljövänligt. För det mesta råkar det sammanfalla med varsamhet mot föreningens ekonomi.

Självklart jobbar tvättmaskinerna mest ekonomiskt och mest miljövänligt när de används fullastat. 
Vi har en blandad maskinpark i tvättstugorna. De mindre maskinerna klarar i maxlast 5,5 kg av torr tvätt. Mellanstora maskiner såsom i tvättstuga 1 och 3 klarar upp till 7 kg och den största maskinen hanterar hela 14 kg i torr tvätt.

Tvätta därför gärna först när du har tillräckligt för en hel maskin och välj gärna rätt maskin för att undvika slöseri av resurser i form av el och vatten och i slutändan pengar som du betalar med din avgift.

Hur håller jag rent?

Håll rent efter dig! Luddfiltret är som bekant ett föremål för osämja i föreningen. Det finns sopskyffel för att ta upp spilld tvättpulver. Skölj ur tvättmedels facket. Lämna luckorna öppna.

Hela tvättstugan städas två gånger i veckan, men då förutsätts tvättstugorna vara olåsta.

Mina kläder förstördes

Det är förbjudet att använda klorin, färgningsmedel eller starkt parfymerat tvättmedel i föreningens maskiner.

Hur bokar man?

Du bokar tvättid på med din elektroniska nyckel på bokningstavlan utanför tvättstuga 3 eller på webbokningen.

När du börjar ditt pass ska du nudda din tagg på bokningstavlan.

Bokad tid är reserverad i 30 minuter, därefter är den fri att disponeras av andra.

Du disponerar torktumlare 1 timme in på nästa pass men nästa tvättare blir säkert glad om du är snabbare.

Någon verkar ha bokat över mitt pass!

Föreningen har haft bokningssystemet i åratal, så vi kan utgå ifrån att det fungerar som det ska.

Det som ofta händer är att man glömt blippa sin tag på terminalen när man påbörjat passet. Efter 30 minuter är passet bokningsbart av annan. Den konflikt som därigenom uppstår löses med överseende och smidighet.

En annan vanlig orsak är att man faktiskt råkat boka av passet själv. Det är lätt hänt.

Mitt pass har börjat men torktumlaren är inte tömd!

Föregående pass överlappar ditt beträffande torktumlaren med 1 timme. Är innehållet helt torrt får du naturligtvis tömma tumlaren. Du får inte starta tumlaren med några andra textilier än dina. Visa hänsyn.

Det blir inte torrt i torkskåpen!

Vi har två torkskåp som med avfuktare som är mycket effektivare än de vanliga skåpen, men de tar lite längre tid. Observera att det finns två olika lägen.

Mitt torkskåp är upptaget!

Torkskåpen är inte bokningsbara. Är innehållet helt torrt får du naturligtvis tömma skåpet. Du får inte starta skåpet med några andra textilier än dina. Visa hänsyn.

Någon har lämnat kvar en fin klänning

Det är olagligt att föra bort något som helst från tvättstugan. Det finns ett särskilt utrymme för kvarlämnade effekter. Här ska ägaren kunna räkna med att hitta det hen tappat bort under lång tid efteråt. Utrymmet töms med jämna mellanrum av styrelsen. Kläderna tas då till stadsmissionen.

Jag har blivit av med mitt lakan!

Det förekommer stölder om än sällan. Just lakan är vanligt att man blir av med, men de är ju å andra sidan lätta att förväxla! Saker har en tendens att komma tillbaka efter några dagar, så leta igen!