Avgiften är en av de främsta faktorerna för försäljningsvärdet av din bostadsrätt. Varje sparad hundralapp i avgift kan ge dig tiotusentals kronor den dag du säljer. Idag ligger Ljuset över genomsnittet i Stockholm i fråga om avgift/kvm. Inte mycket, men det påverkar. Vi har allt att vinna på att hålla avgiften nere.

Månadsavgiften till föreningen, av många kallad hyran, går till att betala föreningens löpande kostnader. En stor del går åt till att betala av lån som tagits till underhåll och renoveringar.

Det kan kännas som man är nära intäktssidan men långt ifrån utgiftssidan i föreningens årsredovisning. Det är stora projekt och många som delar på finansieringen. Möjligheterna att påverka är känns små. Framförallt att varje liten kostnadsökning som jag orsakar, hjälper 250 grannar till att betala. Och om man tänker ett steg till, att mina grannar tänker likadant: än mindre anledning för mig att snåla.

Men det är ett osolidariskt tänk som inte funkar i en bostadsrättsförening. Trots allt sparar vi mycket pengar på att bo tillsammans. Att vi alla delar på kostnaderna är en anledning till att spara, inte att slösa. Att utgifterna trots allt inte skenar visar att vi är gemensamt är ganska duktiga på att hålla kostnaderna ner.

Det finns några sätt att lätt påverka avgiften i så mån att förhindra att den höjs mer än nödvändigt eller alls. Det är den delen av utgifterna som består av el, sopor och värme, samma kostnader som är väldigt viktiga om du bor i villa eller radhus. Tänk dig då att du inte är prisokänslig utan att du vänder på slantarna. Det är ju trots allt verkligheten för en hel del av dina grannar.

Till sist, det bästa med att spara pengar är att man samtidigt sparar miljön. Det känns ju bra.

Värme

På vinterhalvåret har vi inte lyxen att fundera över hur vi ska bli av med värmen. Då måste vi tillsammans hjälpas åt att istället hushålla med den värmen vi har. Kanske acceptera en lägre temperatur än vad som är bekvämt i en t-shirt, och istället sätta på oss en tröja. Varje grad sparar 10 % i värmekostnad. Det finns givetvis lägenheter som har problem med att det är för kallt. Det här gäller lika mycket för dem.

Värme strömmar, strålar och leds. Det gör uppvärmningen av en kåk, särskilt en med läckande golv och gamla fönster, till en komplicerad historia att förstå sig på och därmed veta var man ska spara för att få bäst effekt.

Var kommer värmen ifrån? Elementen, lägenheten under, instrålande sol och våra egna kroppar. Vi själva är 100 W värmeenergi och det är när vi sover. Bjuder man på fest måste man öppna fönstret till grannarnas förtret.

Var tar värmen vägen? Ventilationen, ut genom fönstret som är tunt, till lägenheten ovanför och ut genom ytterdörren. Har man en gammal gummilist i fönstret märker man det genom att det är väl kallt kring kanterna och att det drar bekymmersamt. Det här måste åtgärdas direkt! Som tur är är det väldigt lätt som vem som helst kan göra.

Ventilationen då? Vi mår bra av luftombyte, men även huset. Vi rekommenderar inte att stänga ventilerna helt, förutom på riktigt kalla dagar.

Du betalar även för att värma trapphuset. Det behövs för att hålla fukten ute, men vi ska inte överdriva. Främst har vi element i trapphusen men även från din lägenhet värmer trapphuset, dörren leder värme och det drar i brevinkastet. Ju kallare därute desto effektivare. En varm sommardag kan det vara en idé att sätta en sko i brevinkastet. Tyvärr är det ganska effektivt också vintertid med eller utan sko. Därför ska fönster och dörrar, inklusive innerdörrarna, ska därför hållas stängda vintertid. Har något ställt upp dom? Stäng dom du. Det tjänar du på.

I din lägenhet betalar du din egen el, så det har vi inga synpunkter på, iaf inte ekonomiska.

Vattenskador

Försäkringspremien är en av de största regelbundna kostnaden vi har. På den betalar vi väldigt mycket i självrisk, ca 100 000 för varje vattenskada. Vi har väldigt många vattenskador som absolut kan undvikas. Våra rör tål inte allt vad folk spolar ner. Fett är den största boven.

Här har du några andra användbara tips. https://skonahem.com/inredning/kok/8-saker-du-absolut-inte-ska-spola-ner-i-vasken/

Tvättstugan

Elen i tvättrummet betalar vi gemensamt. Dessutom tillkommer stora reparationskostnader varje år. I Ljuset tvättas kläder under övervakning dvs man går ner minst en gång i timmen för att flytta tvätten mellan maskiner och kontrollera att om tvätten är torr. Det ger effektivare utnyttjande av el och maskiner. Att torka ett par kalsonger i torkskåp på högsta temperatur i 1,5 timmar är inte solidariskt.

  • Tvätta i låga temperaturer.
  • Alla kemikalier förutom är tvättmedel/mjukmedel är förbjudna.
  • Centrifugera, givetvis. Inga torkanläggningar tål rinnande kläder iaf.
  • Torka i torktumlare, det är mycket effektivare än torkskåp. Torktumlarna känner själv av när tvätten är torr.
  • De nya avfuktande torkskåpen är effektivare än de gamla, men tar längre tid. De känner själv av när det är torrt.
  • Torkrummet får endast användas till lakan och dylikt.
  • Det är förbjudet att färga.
Sopor

För närvarande betalar vi 324 000 kr/år (2021) för hämtning av hushållsavfall och grovsopor.

  • Utnyttja kärlen till organiskt avfall.
  • Kör stora möbler och byggsopor till tippen själv, eller utnyttja någon av tjänsterna som finns.
  • Farligt avfall kan lämnas till miljöbilarna som staden skickar ut med jämna mellanrum.
  • Komprimera kartonger.
Vatten

Att diska med rinnande varmt vatten är pengar och miljö rätt ner i avloppet. Använd diskmaskinen så långt det är möjligt, annars fyll hon. Det omvända gäller i badrummet. Duscha hellre än bada och håll det kort.

Gas

Gas betalar vi också gemensamt. De som har plomberat gasledningen får ett avdrag på avgiften.

Det är lite svårare att spara på gasen. Maten behöver ju precis så mycket för att bli varm. Men om du vill spara dina grannar lite pengar och göra det rätta för miljön, koka vatten i en vattenkokare tex. Använd lagom stor låga, värmen gör mest nytta under kastrullen. Tänk på att gasen är fet och förbränningen faktiskt bidrar till att solka ner tapeter mm. Det kan var ett skäl så gott som något att annat att spara på gasen.

Dina fönster

Föreningen har ansvar för ytterbågarna på dina fönster. Senaste renoveringen gick på fyra miljoner.

Fönsternas livslängd påverkas framförallt av smuts i utomhusluften. Du kan själv med enkla medel förlänga livslängden genom att torka bort smuts som samlats på nedre delen av fönstret.

Gården

Var varsam med trädgårdsmöblerna.

Entréerna

Ta hand om trapphusen. Att renovera entréerna kostar miljontals kronor. Tänk särskilt på det när du renoverar och flyttar, att inte tunga saker stöter emot väggar. Trapporna kommer förmodligen aldrig ersättas. Skadorna blir permanenta.