Värme

Värmepumpen i föreningen är relativt ny (2015) och är i ett skede av ständig injustering. Föreningen har kontrakterat en person för detta ansvar och några av er har haft honom på besök. Då vi hade få anmälningar om kalla lägenheter förra säsongen trodde vi justeringen har hamnat på en bra balans av rätt temperaturer i våra lägenheter samtidigt som den optimerar kostnaden. Om ni känner att så inte är fallet får ni mer än gärna kontakta vår fastighetsskötare för hjälp.

Det är utetemperaturen som avgör om värmen ska slås av eller sättas på. När det börjar bli kallt på hösten så är vår utrustning inställd så att värmen slås på om temperaturen går under 10 grader på natten. På hösten varierar dock nattemperaturen och därför är alltid systemet lite svajigt innan utetempen är kontinuerligt under 10 grader.

Inomhustemperaturen ska vara +/- 20 grader, men diffar lite mellan lägenheterna. Om din lägenhet blir kall i vinter, felanmäl till fastighetsskötaren. Men innan du gör det, kolla att du inte släpper in kall luft via delvis öppna fönster, öppna ventiler osv. Det blir dragigt nära fönstren och har man mycket glasyta som hörnlägenheterna har, då är det helt klart jobbigare. Om man har framtagna undergolv får man räkna med en kallare lägenhet, då den då läcker värme genom golvet och springorna mellan undergolv och yttervägg.

Innan du felanmäler:

  • Se till att fönstren är stängda och att tätningslisterna sitter bra och är rena från damm och smuts.
  • Begränsa luftflödet i ventilerna (inte helt, luften måste röra sig lite grann för komma åt att värma och så får den inte vara för fuktig. se bifogad bild)
  • Stäng badrumsdörren (så varmluften inte försvinner genom badrummets ventilationsutsug)
  • Har du framtaget undergolv (smala furubrädor) bor du i en extra otät lägenhet och får acceptera lite lägre temperatur.

Dubbeldörrarna i trapphuset fyller en funktion och det är nu dags att hålla dem stängda. Visa hänsyn mot de som har vägg mot dörrarna och stäng dem försiktigt nattetid.

Man får gärna även komma ihåg att värmen är vår utan konkurrens största kostnad. Kring 2 miljoner kronor per år eller 7500 kr per lägenhet. Känner man dock efter åtgärderna ovan att temperaturen är för låg får ni gärna mäta temperaturen själva (har bifogat riktlinjer från FHM) och sedan kontakta vår fastighetsskötare för hjälp.