Inbrott

Nyligen hade vi ett inbrott i tvättstugan. Inget av värde stals men vi fick skador som är dyra att åtgärda.

Ett annat skedde hos en boende. Gärningsmannen kom in genom ett fönster från gården och stal en del värdesaker. Framförallt väldigt obehagligt för de drabbade!

En lokaltidning listade nyligen de 10 värst av inbrott drabbade gatorna på Söder. Åsögatan, Bondegatan och Borgmästargatan stod med.

Då får man lov att säga att vi drabbades lindrigt, endast två inbrott i år som kommit styrelsen till känna, och inga förra året. Vi tror att vår täta rotation av portkod fungerar. Vår femsiffriga kod är till för att förvilla observatörer.

Men ändå, tjuvarna tränger sig in i uppgångarna. De har antingen tillskansat sig koden, hittat en dörr som inte gått igen eller blivit insläppta.

Tillsammans kan vi slippa de obehagliga överraskningarna.

  • Släpp inte in någon du inte känner. Det är styrelsens officiella budskap.Realistiskt så sker det hela tiden. Men ibland uppstår det situationer där man känner att något är fel. Det kan vara bra att öva på och mentalt förbereda sig på hur man gör när man inte vill släppa in någon. ”Ledsen, men jag känner inte dig.”
  • Ge inte någon du inte känner koden. För behöriga är den lätt att ta reda på och det går alltid att komma in med blipp.

Just när vi byter kod är det många som frågar om den nya. ”Ledsen, men jag känner inte dig.” är svaret ifall du inte vet vem som frågar. Vad skulle du svara om någon bad dig om ditt telefonnummer?

Om du är den personen och du står ute på gatan, du har inte blippen med dig (du vet väl att blippen fungerar överallt?) och inte någon att ringa, då ska du säga, ”Hej, jag bor i uppgång 9, lgh 123, Bergkvist är mitt namn. Kan du släppa in mig så ska jag ta reda på koden tills imorgon? Du får gärna följa mig till min dörr.” På det sätter lägger du allt ansvar på dig själv och slipper ställa någon inför ett svårt dilemma.

Många föreningar har en period på dygnet under vilken bara blipp fungerar, inte portkod. Vi tycker det är en dålig idé för att de kan lämna behöriga i en utsatt situation, särskilt eftersom vi byter portkod så ofta.

  • Om du tappat bort din blipp, anmäl det till styrelsen direkt så att vi kan spärra den. Du får då 100 kr rabatt när du skaffar nya blippar.
  • Var rädd om varandra och huset. Var observant och ansvarsfull, larma när ni ser något som känns fel.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *