Ändrad lag om andrahandsuthyrning: inga förändringar för BRF Ljuset

En förändring i bostadsrättslagen innebär en justering av reglerna för andrahandsuthyrning i syfte att ge fler bostäder. Bland annat så föreligger fler och mindre restriktiva skäl för att godkänna andrahandsuthyrningar samtidigt som föreningen har rätt att ta ut en avgift av medlemmar som hyr ut.
För vår del innebär det här i praktiken inte något. Vi är redan generösa med skälen och dessutom längden av uthyrningsperioden. Tex så godkänner vi utanvidare uthyrning till nära anhöriga, något som inte var ett tillräckligt skäl förut enligt den gamla lagen. Vi är dessutom generösa med att förnya godkännanden särskilt om det är samma andrahandshyresgäst och vi inte fått klagomål. 
Styrelsen diskuterar uthyrning kontinuerligt och finner att vi värderar stabila hyresförhållanden som vi känner till. Då kan vi kontakta hyresgästen och skicka information, t. ex. detta nyhetsblad. Vårt e-postregister är kärnan i en hanterbar hyressituation. Av detta skäl överväger vi inte att ta ut någon avgift eftersom det kan minska viljan att ansöka om tillstånd att hyra ut.
Även fortsättningsvis måste styrelsen alltså godkänna uthyrning. Det finns starka prejudikat på uppsägning av bostadsrätten i de fall där uthyrning skett utan tillstånd. Dessutom finns fortsättningsvis grundtanken med bostadsrättsformen kvar: att man ska bo i sin bostadsrätt med ansvar om det gemensamma. Andrahandsuthyrning anses fortfarande vara i någon mån till men för en bostadsrättsförening och får förekomma under speciella omständigheter. 
 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *